Jordens alla barn

3 June, 2019

Förra året lämnade en väldigt fin vän jordelivet alldeles för tidigt.

Jag lärde känna Kina när vi var ett gäng tjejer som återupptog ridningen igen för några år sedan så vi har inte haft någon lång relation. Vi fick några år tillsammans då vi träffades varje vecka i stallet med efterföljande fika efter varje lektion. Vi hann göra en gemensam ridresa till Andalusien som Kina kunde följa med på trots sin svåra sjukdom. Underbara minnen att se tillbaka på. Fina Kina, det första som dyker upp när jag tänker på henne är hennes skratt. Alla som känner Kina vet exakt vad jag menar.

Innan hon gick över till andra sidan pratade hon om att starta en fond för välgörenhet. Hennes kärlek till Afrika och till barn var väldigt stor så valet föll på ett barnhem i Kenya. Ni kan följa familjens resa dit på ”kinasbarnhemsfond” på Instagram. Jag har fått tillåtelse av dem att sprida detta.

Plötsligt fick jag en ide!
När jag målar har jag alltid en målarduk för avskrapning av överbliven färg. Den jag har nu har funnits med ett bra tag och många elever från mina kurser har skrapat av färg på den, en skolklass har gått all in och skrapat av sin färg på ett 10- årskalas och jag berättade för dem att en vacker dag kanske den tavlan får vara med på en utställning. För en tid sedan fick jag för mig att måla på den. Jag målar alltid utan tanke på motiv och nu blev det en grupp människor i olika färger, abstrakt lite barnsligt målat. Tänkte först jag skulle kontakta mamman till tjejen som haft barnkalas i min ateljé och kanske låta dem få välja en välgörenhetsfond men valde att fundera lite på vad som kändes rätt. Dagen efter när jag dammsög hemma stod plötsligt Kina framför mig från andevärlden och sa tydligt och bestämt att pengarna behövs till hennes barn i Kenya. Det kändes helt rätt i hjärtat och självklart att det är dit pengarna ska gå. Rysningar i hela kroppen och jag blev så rörd, upplevelsen var så stark. Så självklart!

Jag frågade dem andra ridtjejerna om dem visste ifall fonden fortfarande är aktuell och dem hänvisade mig till instagramsidan ”Kinasbarnhemsfond”.  Där hittade jag min målning, gruppen människor jag målat helt ovetandes är för mig barnen där på ett foto på Kina som dem håller i. När jag målade hade jag ingen tanke på den kopplingen vilket känns rätt häftigt. Det blev så självklart och känns så klockrent som om det vore ”toppstyrt” och jag lovar, verkligen ingen efterkonstruktion.Jag kallar målningen “Jordens alla barn”.

Originalmålningen har jag tänkt skänka till barnhemmet som ett litet minne av denna insamling. Kanske åker jag dit själv och överlämnar den.

Jorden alla barn går att beställa som tryck. Det kostar 500kr varav 100kr går till fonden. Trycket är ca. 40x40cm.

Beställ via mail till: marie@mysoul.se

Du kan också lämna ett bidrag till Kinas barnhemsfond via swishnr: 1234976544

Märk betalningen med ”Jordens alla barn” 

Kommentera