Gott nytt år

30 december, 2019

Ännu ett år går mot sitt slut och ett nytt är på ingång.

Precis som livet är det ibland mörkt men ljuset kommer alltid tillbaka.

 

Reflektion över 2019 och ett utdrag från min pågående bok

”Så sitter jag här på det nya årets tredje dag. 2019. Året då jag bestämt att jag behöver öva på att vara i nuet. Måla, skriva bok, fota i naturen var några av mina funderingar på vad jag skulle vilja göra. Men tankarna snurrar och jag är mer än någonsin i intellektet istället för i nuet. Att inte planera, att bara följa med i det som sker i stunden. Visst låter det underbart men är det enkelt? Nej! Det är jättesvårt!  Min absolut största utmaning hittills och jag kände mig helt tom på inspiration och energi.

Samtidigt väller det in bokningsförförfrågningar och det stressar mig jättemycket!  Varför blir jag stressad av det? Borde jag inte istället se det positivt att människor vill komma till mig? Det tyder ju på att jag gjort ett bra arbete och det borde väl vara det enklaste i världen att säga som det är att jag tagit en paus på obestämd tid. Varför blir jag istället stressad av det? Varför är det så svårt och vart är min energi?

Tankarna hopar sig och gör mig förlamad. Jag yogar, jag mediterar, jag hjärtandas och i stunden känner jag mig hel men känner likadant igen efter en stund. Som att jag måste prestera något. Kunna svara alla som frågar vad jag ska göra nu. Som att det inte räcker att svara att jag ska öva på att vara i nuet. Att dem flesta tittar lite konstigt på mig när jag säger det är ju faktiskt inget jag behöver bli stressad av eller känna att jag behöver förklara. Undrar någon nåt mer får dem väl fråga. Eller? Alla dessa tankar.

Dagarna går och jag har fortfarande inte fått särskilt mycket gjort. Än det ena än det andra kommer i min väg och jag längtar efter att känna mig fri. Känner mig fortfarande stressad. Varför är jag inte i ateljén och målar, eller i skogen och fotar, eller skriver på min bok. Varför gör jag allt annat än det jag tänkt att jag ska göra?

Så kommer ännu en insikt.

Jag bestämmer väl själv om jag är fri eller inte. Inte sant? Det är väl jag och ingen annan som bestämmer och vet var mina gränser är. Det som händer inom mig nu är mitt ego som hittar på massa saker som inte finns. Detta tar all min energi och gör mig stressad. Plötsligt blir jag medveten igen. Det är ju precis det här jag ska öva på. Att ta paus från intellektet. Intellektet, en falsk version av mig själv som kallas egot. Där frodas tankar på saker som inte finns. Dem finns bara i mina tankar antingen i dåtid eller framtid. Allt är bara skapat i en fantasivärld av mitt ego. Rädsla, oro, stress. Negativ energi som gör mig svag och i obalans. Allt skapat av mig själv i mig själv. Det är inte lätt det här men vem har sagt att det ska vara lätt.

Jag brinner för att hjälpa människor, djur och natur på olika sätt men för att kunna göra det måste jag hjälpa mig själv först. Jag brukar använda en liknelse om när man flyger, när säkerhetsföreskrifterna visas så sägs det alltid att man ska sätta på sig syrgasmasken på sig själv före man hjälper någon annan. Precis så är det i livet också. Man måste själv sätta gräns för hur mycket man kan hjälpa andra före sig själv. Har man inte kraften och energin är man inte till någon hjälp hur mycket man än vill. Det gäller att bli medveten om det och också förstå det.”

Det var lite ifrån boken som jag håller på att skriva, om den ges ut någon gång återstår att se. Energin jag fick tillbaka är fortfarande kvar! Mina insikter förde mig tillbaka till mig själv, precis där jag ska vara. I mig själv, i nuet med fokus på det som ger mig glädje. Det är så lätt att falla tillbaka i gamla hjulspår men när man blir medveten om det är det lika fantastiskt varje gång. Då kan man ju göra något åt det.

Det har hänt mycket sedan dem där dagarna i början av 2019 och jag fortsätter min resa här på jorden i samma anda för fullärd blir man aldrig. Tack alla ni som finns i mitt liv på olika sätt. Jag ser fram emot att ses 2020.

Gott nytt år!

2 comments

Kommentera